al-fatihah

sebelom aku citer panjang lebar..marila kite same2 sdekahkn al-fatihah kpd arwah abg arshad..yg baru jek meninggal smgu lepas..

mm,dalam post ni,aku nk cite pasal arwah abg arshad..abg arshad ni sdare mak aku ah..umor dye baru je 27..meninggal tbe2..tyme tido..nmpk mcm xde pape an..tp senanye kisah dye lg sedih..bkn sedih apela..kesian kat arwah..

citer dye cmni..hari rabu lepas,si arwah amek day off..xkeje la an..so dye g byr duet sewe rumah sume..jmpe org sewe tu pon dye cm xbgurau..byr,then tros balek..org sewe tu ckp la..mcm b4 diz dye ddk2 minom dulu,gurau2,usik akak sewe umah tu..yela,da knal rapat an..9tahun dye da sewe rumah tu..

lpas dye byr sewe umah,dye balek la..masok bilek,tido..kunci bilek..yg kesian nye,dye meninggal tyme tdo ni lah..tp kwn2 dye sume xprasan..dye ttp tingkap,pntu kunci sume an..n lagi st,dye ngn kwn serumah dye shift laen2..slalu selisih..tu yg xprasan pape..sampai st hari ni,ade kwn dye dtg dari kmpg nk jmpe dye..crik2 xjmpe..tgk slipa ade,kasot ade,kete moto sume ade..then dye try kol..dgr bunyi fon dlm bilek..tp xde org angkat..so kwn dye pon g la tgk kat tingkap..umpil tgkp tuh..nmpk dye da tbareng da an..keras..tgk muke sume da bengkak2..kesian giler..

so dye pon kol la polis..polis pecahkn pintu bilek dye..polis suspek,dye meninggal da dkt due hari..coz mase polis dtg tu hari jumaat mlm..arwah dok dlm bilek dari hari rabu..tp xtaw meninggal bile..yg kesiannye,dye cm da lame dlm tu ah..org xprasan..mayat pon da start nk repot da..tyme polis angkat pon,angkat skali ngn tilam dye..coz da mlekat atas tilam..kesian..terseksenye arwah tu an..

then,esknye hari sabtu tu buat la post mortem..family dye xnk..tp terpakse buat sbb da jadi kes polis an..lg pon mati scare tibe2..yela,arwah ni xde history saket pape pon.aleh2 meninggal jek..tyme aku dtg kat hosp tu,tgu post mortem,ramai jgk ah family dye ade..n ade sorg ppuan ni yg xkenal..aku agak2 gf dye la an..jap g betol an..kesian giler kt gf dye..mate da merah2 je..dye cm tgk je aku mule2 an..ntah la..kesian kat dye..mesti sedih giler..

patotnye post mortem start kul9pg cmtu la..tp ntah ade jenazah sape ntah..dye wat special giler plak..siap ade imam ma'had masjib abu bakar lg datang..huhu. dgr citer,tu mayat ckg skola stf..pengetua stf kot..ckg kpd tegku mona..tu yg cm special sket kot..ade buat cm adat ape ntah..then nk smyg ckp tgu dato' mane ntah dtg..tu yg lambat..dkt kol11 baru dpt buat..bygkn ah,aku tgu kat c2 dari kol bpe,sampai kul11..pnt uh tgu..

tyme nk post mortem uh,mkck aku join..sbb dye mmg dentist kat hosp uh..tgu adela sejam lbeh baru dye kuar..tp tu pon baru siap bedah..dye kuar tyme nga jahit balek ah mayat uh..then dye cte ah..tyme proses,mayat uh cm da repot da bhgn atas..yg ok,kaki je..dye ckp,tyme nk bedah kpale,rambot dye jatoh cm cabot rmbot palsu an..then,otak dye da lembik da..mmg xle nk detect pape..da rosak da..da repot..tp seb bek organ dlmn dye ok lagi..tu pon dye kate kalo tgl lg shari,mst da xdpt wat pape da..then dye ckp,paru2 dye itam giler..sbb dye smoking kot..dye ckp,kalo leh,nk tnjok je paru2 tu kat smokers(kpade prokok,xrase takot ke??)huhu..dye ckp yg len sume ok..usus dye sume ok ah..xde rosak pape pon..yg dpt detect kat jantong dye ah..kat jntg dye ade cm block ah..cne ah nk ckp..xrety sgt..tp sbb block kat jntg ah..mkck aku ckp myb sbb smoking tu la an..haish..

then lpas abes dye terangkn,aku ngn pkck aku pon balek ah dulu..siap2 smyg pe sume la an..sbb umah parents dye kat simpang waha,kota tinggi sane..pas siap2,dlm kul2 baru van mayat grak g kota tinggi tuh..gile lame an..sampai2 sane,dorg smygkn lg skali,then tros bwk g kubur..dorg xbg bukak ah..sbb mayat da start bau an..ag pon da repot..ade sdare yg tlg mandi kan ckp,mate dye cm nk tkuar da..then muke dye pon da xcm arwah abg arshad tuh..mase mandikn pon,kulit dye cm jatoh aw..simbah air,kulit dye mgelupas..ish..msti tersekse an arwah..

then mase nk kbumikn pon,tyme ujan renyai aw..xla ujan lg..tp da de la siket2..mase masok dlm liang lahad tuh,mayat uh pon cm de kuar air da..air mayat tu la..bau pon da start nk busuk ah..tyme dye bukak ikatan tuh,nk kenekn tanah kat muke sume,bau pon da len ah..bau kurang sdp ah..da start busuk da an..kesian giler..then pas timbos2 sume,ujan cm da start turon ah..mule2 xlebat.then....ribot giler vavi kot..tyme bce talkin uh,xdgr st ape pon..tadah tgn je..aku xya cte ah..da bsh kuyop da..pki payong pon cm xpki an..ngn petir sabung nyabung ag..ikot hati,nk je balek g nek kete tuh..tp takot nk jalan sorg2..sbb kwsn lapang an..ade kene sambar petir t..saje je..huhu..petir tu cm xnk stop je..maken kuat n byk ade la..bunyi cm sbela tinge je an.cuak betol..dgn basah nye lagi an..tyme tu agak cuak gak ah..after siap sume,balek..ujan still lebat giler ah..

mesti korg igt,cm arwah ni ade bad history ke ape ke an..sbb tu jd cmni sume..tp aku rase xkot..sbb dye ni cm baek je..ngn nenek aku pon dye cm bek ah..rapat je..org sume suke kat dye ah..xde pon dye wat hal sume..dye pon yg paleng jage parents dye..beli brg dapor sume..blanje mak dye mcm2..kete moto sume dye bg..mmg bkn sbb ade buat bnde2 jahat la..

then,ade pulak citer yg ckp dye meninggal sbb darah tinggi kot..sbb mlm b4 dye balek umah tu,dye ade lepak ngn kwn2 dye..mkn durian byk giler..then kwn dye ckp,dye balek sbb rase pening2 sume..dorg suspek darah tinggi..myb pas rase pening tuh,dye balek,then tdo tros..xtaw yg dye saket kronik ke an..dye lak g kunci pintu..mmg xde yg prasan la an..


mm,ntah la..aku pon xtaw n xbrape pasti la sbb ape dye meninggal..yg kesiannye,parents dye ah..adek bradek arwah due org je..then my mom ckp,ayh dye ckp kat my mom,"mah..anak pak ngah tgl sorg je mah.." ngn nada yg sedih ah..aku dgr pon cm kesian sgt..da la kalo raye pe sume,mmg arwah abg arshad yg slalu balek pe sume an..abg dye da ade wife..so xle ah slalu balek mlm raye..kne ikot turn..mm,kesian...

so,kpade yg dah bace cte panjang lebar aku ni..hope korg sume sdekahkn lah al-fatihah kat arwah..smoge rohnye di cucuri rahmat dan dijauhkn dari seksaan kubur..

al-fatihah...

13 comments:

.izzati liyana. said...

innalillah..
insaf2.
awk tuh insaf cik abg.
jgn isap rokok.
dr dlu sy xbg.
smokers sume seda2 la ye.
mrokok mmbhyekn kshtn,dri & nyawa.

.mohd izzat. said...

iye..
da insaf da..

mierabun said...

ishk ishk
cter sedey,
but tmbah lak ngn kesengalan ko,
hihi
gelak plak aku. ;p
hmm, al fatihah
cian dye
:(

.mohd izzat. said...

apelah ko ni mirae..
ntah bile aku buat lwk ntah..
huhu

joe [budakblink] said...

inalillah ijat rokok membahayakan kesihatan dengo nasihat aku nieh huhuhuhu

~ainun~ said...

hurm...
ajal dtg tiba2 ja an..
ang tgk sampai dye ke liang lahad..mesti bnyak kesedaran dri yg ang dapat...
dye mnnggal masa dye keadaan tdo..ish..insaf aku...mati dtg bila2 ja..
ckup ke ar amalan?
kalu kena mlm nh masa aku tdo cm na..?
ish...astagfirullah...gerun.

.mohd izzat. said...

haha
taw pon ko joe..
jd,insaf2 la ye...

.mohd izzat. said...

mm
tu la kan ainun..
tyme aku taw kjadian ni pon,pg bute..
mak aku kejot kul6 pagi..
then sedar2 je teros bace doa bgon tdo..
cm rase bersyukur giler ah still leh bernafas,dgr mak aku bebel sume..
huhu

dilla said...

dik, abah aku pun dah meninggal dunia 11/6 ritu..tak smept nk gtau ko..aku sian kat mama aku n adik2 aku..adik aku yang bongsu tu, demam 4 hari rindu kat abah..maybe sebab bile dia tnya mana abah kami pesan kt dia jgn tnya mama tkt t mama sedih n nangis..n maybe dia pon paham..lepas dari tu dia tak penah tnya kami or mama..cuma 1 day dia ckp ngn kwn adik aku, dia akta abh adik dah mati da..depa dah tnam abah adik..sian aku dgr..adik aku abru 5 tahun beb..dah jadi anak yatim..sian adik aku..yg laki tu umo 10 tahun tak nangis pon..cuma kami tkaut dia pendam dlm ahti dia je yg dia rindu abah sebab adik2 aku ni sume rapat ngn abh..hmm..kehilangan abh ni bukan cam kite kehilangan keksaih..ko akan rasa satu perasaan lain..yg ko rasa ko dah tak leh ebrnafas..ko seaakn jatuh dari pokok yg tinggi tnpa ko tau ape dibwh pokok tu yg bakal menanti ko..perasaan yg tak dpt dihuraikan dgn kata2 dik..sapa yg allaui akan faham..al fatihah untuk Allahyarham Ahmad Asri bin Hj. Hassab yang kembali ke rahmatullah pada 1/6/09 pada jam 10.45mlm pada usia 51thun 1 bulan 14 hari..arwah emninggalkan seorg balu, 9 org anak (2 anak yatim)..semoga dilapanakan diluaskan dan diterangi kuburnya dgn doa anak2 yg soleh dan solehan
semoga dijauhkan dari siksa kubur dan fitnah kubur..semoga roh abah ditempatkan di kalangan para syuhada dan org2 yang dijanjikan jannatul firdaus..

dilla said...

kepada adik2 yang masih mempunyai ibu bapa, hargailah ibu bapa korng k..abah seorg yg berat rezeki..setiap perkara yg dia lakukan lambat dpt hasilnya..setiap yg arwah lakukan pasti akan mendpt dengki org.sehingga arwah dikatakan xbertnaggungjwb oleh sedara mara mama..kami sebagai anak, sellu dgr kakak n adik mana ngata abh..walau macam mana pun buruknya abah di mata mereka..DIA TETAP ABAHKU..abah yang membesarkan kami 9 beradik..walaupun menerima byk cemuhan..abh, kami syg abah..abh pergi terlalu awl untuk kami sempat membalas jasa abh..terima ksih kerana membuka ruang kepada kami menjalani kehidupan yg lebih baik..hepi father`s day abh..hariz xsempt bagi abh hadiah n buat kad kat abah..mlm sebelum abh collapse hariz ckp ngn sufi dia nk beli abh hadiah..masa ila kemas umah, ila jmpa puisi untuk ayahanda yg hariz amik nk tulis dlm kad untuk abh..semoga abh bahagia di sana

cakirah 0_o said...

cite sebenar yg ley amek teladan..
t8 it as our guide for da future =))
weyt ijat,ak jdik follower ko ley an?mtk permission lu.ngee~

.mohd izzat. said...

haha..
apela..
jadi jela..
hehe
yup2..
mesti la amek teladan..
bg sedar sket..
hee

cherita nan lalu said...

sedih dengar kisah ni sbb saya pon dari simpang waha...apa pun al-fatihah, pasti ada hikmah di sebaliknya...